Skip to content Skip to footer
27april

Vodič za ljubitelje sira:

ČETIRI NAČINA DA UZ SIR PROSLAVITE PRVI MAJ

Praznik rada je dan kada svi razmišljamo o lepom vremenu provedenom uz finu hranu i u prirodi. Za sve poštovaoce sira, predstavljamo nekoliko ukusnih načina kako uneti svežinu na trpezu. Ukoliko volite sireve koliko i mi, želećete ovo da pročitate.

Prvo i najvažnije, nabavka zanatskih sireva od proizvođača koji se pridržavaju tradicionalne prakse je jednostavna stvar, ne samo u vreme praznika. Možete se odlučiti za našu prodavnicu u Fruškogorskoj 29 ili za online kupovinu. Osim prednosti svežih domaćih proizvoda koji ne sadrže veštačke dodatke, nudimo vam priliku da društveno odgovornom kupovinom podržite porodična gazdinstva u Srbiji.

Za vas smo izdvojili gurmanske domaće sireve koji će se lepo slagati uz grilovano meso i povrće, ili biti deo salate, odnosno predjela. Koji sir je pravi izbor za vas? Sir i fino će vam pomoći da donesete odluku.

Halumi sir za grilovanje

Kako je roštilj nezaobilazan deo prvomajskog praznika, preporučili bismo vam fini sir za grilovanje koji nam stiže iz Vojvodine. Napravljen je od mleka iz vlastite proizvodnje i jedini aditiv je alhemija prelepog sela Čuruga.

Zbog svoje visoke tačke topljenja, zadržava oblik i teksturu, jednostavno je idealan za grilovanje. Ne zahteva prethodnu pripremu – isecite ga, spustite kratko na roštilj ili dodajte na ražnjiće, i uživajte u ukusima i druženju.

Pečeni sir

Ukoliko želite da svoje najbliže iznenadite neobičnim sirom koji još nisu probali, naša preporuka je delikatesni sir sa dodatkom goveđe pršute, pečen na puteru.

Način na koji se pravi nema veze sa tradicionalnim načinima proizvodnje sireva. Ovo je potpuno nova vrsta sira, u proceduri patentiranja. Ispunjava sve uslove standarda košer i halal. Proizvodnja je ručna, a količine limitirane.

Osim sa pršutom, možete se odlučiti i za pečeni sir sa slaninom od mangulice. U oba slučaja, obećavamo vam nezaboravno predjelo koje će privući pažnju. Sirevi još uvek nisu izašli na tržište i nema ih u supermarketima, što vašoj trpezi garantuje ekskluzivnost.

Ovčiji organski pirotski kačkavalj

Ako birate organske proizvode, naša gastro preporuka je svakako nov organski pirotski kačkavalj. Proizvodi se u Pirotskoj mlekarskoj školi, jednoj od najrenomiranijih obrazovnih ustanova za preradu mleka. Škola sirovine nabavlja od proizvođača koji poseduju sertifikat o organskoj proizvodnji. Primenom tradicionalne recepture prerade ovčijeg mleka sa pašnjaka Stare planine, dobija se fini kačkavalj vrhunskog kvaliteta i ukusa.

Sir je sezonskog karaktera, s obzirom da je sezona ovčijeg mleka od aprila do septembra i količine su ograničene. Kačkavalj, uvijen u slaninu pa grilovan, neće proći neopaženo među đakonijama sa roštilja. Osim toga, možete ga dodati toplom grilovanom povrću i biti sigurni da će osvojiti simpatije svakog gurmana.

Koziji feta sir

Sa prolećem, ponovo nam stižu i koziji sirevi koji će uneti svežinu u tradicionalni prvomajski jelovnik. Naša preporuka je svakako fini, sveži koziji feta sir, sjajan za salate i predjela sa maslinovim uljem, takođe odličan izbor ukoliko imate (a svi imamo) prijatelja vegetarijanca.

Proizvodi se po tradicionalnom receptu grčkih proizvođača od 80% kozijeg  i 20% ovčijeg mleka. Koze i ovce se nalaze u slobodnom uzgoju, u srcu Šumadije. U njihovoj ishrani, kao i u proizvodnji sira, nema nikakvih veštačkih dodataka. Veoma je prijatne arome i osvežavajućeg ukusa, savršeno će se slagati sa grilovanim mesom. Feta sir možete poslužiti uz rukolu, zelenu salatu, masline i nezaobilazno kvalitetno ulje i sirće. Ukoliko volite pikantni ukus, predlažemo vam da komade sira uvaljate u biber ili papriku.

Sada je red na vas 🙂

Da li ste probali neke od predloženih sireva? Kakvo je bilo vaše iskustvo? Da li imate još predloga ili interesantnih recepata? Hajde da čujemo više o tome!

Pišite nam, podelite sa nama vaša razmišljanja i sugestije. Možete ostaviti svoj komentar ovde ili na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Živio Prvi maj!

Pošaljite nam vaš komentar

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: od 08:30 do 18:00 Subota: od 08:30 do 14:00Nedelja: neradna

Kontakt

Fruškogorska 29
Novi Sad
Telefon: 060-55-96-502E-mail: info@sirifino.rs

Prijavite se na NewsLetter!

SiriFino © 2024. Sva prava zadržana.